7,278
2 دقیقه

دندان قروچه چیست؟

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در هنگام خواب دندان‌های خود را بر روی یکدیگر فشار داده و با فشار زیاد و گاها درد دندان از خواب بیدار شده باشید. این حالت همان دندان قروچه است که می‌تواند به دلایل مختلفی اتفاق افتاده و آسیب‌های جدی را برای دندان‌ها و فک فرد به همراه داشته باشد.

دندان قروچه به وضعیتی گفته می‌شود که فرد با فشار دادن بیش از حد دندان‌ها به یکدیگر باعث ایجاد درد و آسیب در دندان‌های خود می‌شود. دندان قروچه در حالت‌های مختلف خواب و بیداری اتفاق می‌افتد و فرد ممکن است در حالت هوشیاری کامل به صورت ناخودآگاه این کار را انجام دهد.

مهم‌ترین علائم و نشانه‌های دندان قروچه کدامند؟

دندان قروچه که به آن بروکسیم گفته می‌شود، علائم و نشانه‌های مختلفی دارد و به کمک آن‌ها می‌توانید این عارضه را در افراد مختلف مخصوصا کودکان شناسایی کنید. گاهی اوقات فرد به خودی خود متوجه انجام این کار نمی‌شود و با فشار زیاد ایجاد شده در دندان‌ها از خواب بیدار می‌شود. گاهی اوقات نیز میزان این فشار به حدی نیست که فرد از خواب بیدار شود، اما به مرور شکستگی‌هایی در دندان‌ها ایجاد می‌شود.

از بین رفتن مینای دندان‌ها، احساس درد در دندان‌ها، گرفتگی و خستگی زیاد در عضلات فک، صورت و گردن، سردردهای خفیف، اختلال در خواب، درد فک ماهیچه‌های اطراف آن، لب پریدگی دندان‌ها و … می‌توانند از مهم‌ترین نشانه‌های دندان قروچه باشند. در صورت مشاهده هر کدام از این علائم باید به پزشک مراجعه کرده و برای درمان دندان قروچه اقدام نمایید.

مهم‌ترین علت دندان قروچه چیست؟

دلایل مختلفی باعث ایجاد این عارضه در افراد می‌شود. با شناسایی علت‌های مختلف دندان قروچه فرد می‌تواند برای برطرف کردن آن اقدام نماید. مهم‌ترین علت‌های دندان قروچه در ادامه آورده شده‌اند.

  • اضطراب، عصبانیت و سرخوردگی مهم‌ترین علت دندان قروچه و فشار دادن دندان‌ها بر روی یکدیگر است.
  • اگر فردی دارای شخصیت بیش فعال باشد یا رفتارهای پرخاشگرانه از خود نشان دهد، ممکن است بیشتر دچار دندان قروچه شود.
  • افرادی که داروهایی مانند داروی ضد افسردگی استفاده می‌کنند، ممکن است با عوارض مختلفی از جمله فشار دادن دندان‌ها روبرو شوند.
  • سیگار کشیدن و مصرف زیاد کافئین نیز می‌تواند علت فشار دادن فک مخصوصا در هنگام خواب باشد.
  • خطر ابتلا به این بیماری مخصوصا در افرادی که دارای سابقه خانوادگی هستند بیشتر است.
  • بیماری‌های مختلفی مانند رفلاکس معده، پارکینسون و … نیز می‌تواند باعث ایجاد دندان قروچه شود.
  • دندان قروچه در کودکان بسیار شایع‌تر از بزرگسالان است.
  • مورد دیگر علت دندان قروچه، موقعیت نادرست دندان‌ها نسبت به یکدیگر و کج بودن آن‌ها نیز باعث ایجاد این مشکل می‌شود.

روش درمان دندان قروچه چگونه است؟

برای درمان این بیماری می‌توانید از روش‌های مختلفی استفاده کنید. برخی از روش‌ها به راحتی قابل استفاده بوده و برای انجام آن‌ها نیاز به مراجعه به پزشک ندارید. در این موارد بهتر است با روش‌های مختلف ازجمله تنفس عمیق یا یوگا، مخصوصا قبل از خواب، میزان استرس خود را تا حد زیادی کاهش دهید.

سر و گردن خود را ماساژ دهید تا خواب آرام‌تری داشته باشید. همچنین می‌توانید از دستمال گرم بر روی مفصل‌های گیجگاهی خود استفاده کنید. از نوشیدن کافئین خودداری کنید و سعی کنید زیاد آدامس نجویید. در هنگام خواب موقعیت بالشت خود را تنظیم کنید تا خوابی آرام و راحت داشته باشید. با رعایت این موارد تا حد زیادی دندان قروچه شما کاهش یافته یا به طور کامل قطع می‌شود.

علاوه بر موارد گفته شده اگر دندان قروچه در کودکان یا بزرگسالان بسیار شدید باشد باید برای درمان آن اقدام نمایید. استفاده از محافظ‌های دندانی برای جلوگیری از این کار و آسیب ندیدن دندان‌ها بسیار مهم و تأثیرگذار است. علاوه بر آن برخی از داروهای شل کننده عضلات، بوتاکس و داروهای ضد اضطراب نیز برای کاهش درد و جلوگیری از دندان قروچه تجویز می‌شوند.

چه زمانی برای درمان فشار دادن فک به پزشک مراجعه کنیم؟

دندان قروچه در هنگام خواب یا بیداری و با شدت‌های مختلف انجام می‌شود. اگر میزان دندان قروچه کم باشد و با روش‌های گفته شده بتوانید آن را به صفر برسانید، نیازی به مراجعه به پزشک ندارید. اما اگر این کار بسیار شدید باشد و نتوانید از پیشرفت آن چه در کودکان و چه بزرگسالان جلوگیری کنید، برای درمان حتما باید به پزشک مراجعه کنید. هرچه دیرتر برای درمان آن اقدام نمایید، دندان‌ها و فک شما آسیب بیشتر می‌بینند.

اگر فرد به دلیل استرس و اضطراب دچار این مشکل می‌شود باید هرچه سریع‌تر برای درمان به مشاور یا روانشناس مراجعه کند. زیرا استرس ممکن است علاوه بر دندان قروچه مشکلات جدی‌تری برای فرد به وجود بیاورد.

سخن آخر

دندان قروچه از بدترین و مضرترین عادت‌های دهانی است که هم برای خردسالان و هم بزرگسالان اتفاق می‌افتد و البته این عارضه در کودکان بسیار شایع‌تر است. این مشکل به دلایل مختلفی ازجمله استرس و اضطراب، عوارض داروهای مختلف، داشتن بیماری‌های زمینه‌ای و … اتفاق می‌افتد. اگر شدت دندان قروچه زیاد باشد آسیب‌های جبران ناپذیری به دندان‌ها و فک شما وارد می‌کند. ب همین دلیل بهتر است به پزشک مراجعه کرده و به سرعت آن را درمان کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

مطالب جدید

محبوب ترین مطالب

دسته بندی مطالب

دسته‌ها

keyboard_arrow_up