7,293
2 دقیقه

درمان مجدد ریشه بر روی دندانی انجام می شود که قبلا تحت درمان عصب کشی (یا همان درمان ریشه) قرار گرفته است اما ریشه های دندان به دلایل مختلف دوباره آلوده و ملتهب یا عفونی و دردناک شده است. در روند این درمان، کانال های ریشه مجددا پاکسازی و ضد عفونی می شوند و در واقع با انجام درمان مجدد ریشه بکبار دیگر به دندان خود شانس می دهید! تا حفظ شود. اصطلاح درست و علمی برای این نوع از درمان دندانپزشکی، درمان مجدد کانال ریشه است اما در جامعه به طور عامیانه به آن عصب کشی مجدد گفته شود. به همین دلیل و برای سادگی متن برای مخاطبان سایت، ممکن است گاهی از اصطلاح “عصب کشی مجدد” به جای درمان مجدد کانال ریشه استفاده شود.

چرا درمان مجدد ریشه انجام می شود؟

درست مثل هر درمان دیگری در حیطه پزشکی و دندانپزشکی در بدن انسان، گاهی ممکن است بعد از عصب کشی (یا همان درمان ریشه) اولیه مسیر بهبودی آن طور که پیش بینی می شده، پیش نرود.
دلایل مختلفی برای این مسئله وجود دارد:

  1. ممکن است دندان داری پیچیدگی های آناتومیک مانند حضور کانال یا ریشه اضافه ای باشد که در درمان قبلی پیدا نشده است.
  2. به دلیل فاکتورهایی مثل انحنای شدید ریشه یا باریک بودن کانال ریشه، قسمتی از فضای کانال ریشه در درمان قبلی پاکسازی و ضدعفونی نشده باشد.
  3. همین طور اگر بعد از عصب کشی قراردهی “پرکردگی دائمی یا روکش” بر روی تاج دندان با تاخیر زیاد انجام شود یا به صورت مناسب و با کیفیت بالا انجام نشود، بزاق به محیط داخلی ریشه نفوذ کرده و در طولانی مدت سبب عفونی شدن مجدد فضای ریشه می شوند.
  4. ممکن است ماه ها یا سال ها بعد از عصب کشی موفقیت آمیز، دندان به دلایل مختلفی دوباره عفونی شده یا دردناک شود: برای مثال بروز پوسیدگی های جدید، ترک و یا شکستگی در”پرکردگی یا روکش” فعلی یا ترک در “ساختار خود دندان “هم می تواند سبب ایجاد مشکل در عصب کشی اولیه شود حتی اگر عالی و کامل انجام شده باشد. دلیل این امرنفوذ مجدد باکتری ها به فضای کانال ریشه است.

مراحل درمان مجدد ریشه چیست؟

اگر دندان روکش داشته باشد خیلی مواقع نیاز است که در صورت امکان و قبل از شروع درمان مجدد ریشه، روکش خارج شود. بعد از تزریق بی حسی، پرکردگی قبلی تاج و تمام پوسیدگی های جدید حذف می شوند و دسترسی به کانال ریشه از طریق تاج ایجاد می شود.
سپس “پرکردگی مخصوص ریشه “که قبلا در عصب کشی (یا همان درمان ریشه) در کانال ریشه قرار داده شده به صورت کامل خارج می شود و جست و جو برای پیدا کردن کانال و ریشه های اضافه که ممکن است در درمان قبلی پیدا نشده باشد، انجام می شود. قدم بعدی شست و شو و پاکسازی فراوان کانال های ریشه با هدف ضدعفونی کامل است.
در انتها کانال های ریشه با مخروط های کاغذی خشک شده و “ماده پرکردگی مخصوص ریشه “جدید در داخل کانال ها قرار می گیرد. پانسمان (پرکردگی موقت) در تاج دندان قرار داده می شود و سپس در جلسات بعدی تاج دندان به صورت دائمی پر شده یا روکش جدید روی دندان قرار داده می شود.

چه دندانی نیاز به درمان مجدد ریشه دارد؟

درد شدید حین جویدن، ورم و آبسه اطراف دندان، حضور برجسنگی چرکی روی لثه: همه ی این ها می توانند نشانه ی نیاز به درمان مجدد ریشه در دندانی باشد که قبلا یک بار عصب کشی شده است.
همین طور در صورتی که دندان شما به دلیل گیر غذایی، شکستگی یا نارضایتی شما از ظاهر “پرکردگی یا روکش” تاج نیاز به قراردهی “پرکردگی یا روکش” جدیدی برای تاج داشته باشد باید حتما از لحاظ کیفیت عصب کشی قبلی ارزیابی شود. در این شرایط در صورتی که در بررسی رادیوگرافی (عکس) دندان مشکلاتی درعصب کشی قبلی تشخیص داده شود باید حتما ابتدا درمان مجدد ریشه انجام شود و سپس اقدام برای قراردهی پرکردگی یا روکش جدید شود، حتی اگر این دندان هیچ دردی نداشته باشد. در غیر این صورت ممکن است دندان شما در آینده دچار یکی از همان علائمی شود که در بالا ذکر شد.

درمان مجدد ریشه چقدر طول می کشد؟

معمولا درمان مجدد ریشه، نیاز به صرف زمان بیش تری نسبت به عصب کشی اولیه دارد. زمان پیش بینی شده در مطب ما به صورت متوسط یک ساعت و نیم است. با این حال ممکن است به دلایل غیرقابل پیش بینی به زمان بیش تری هم نیاز باشد.

درمان مجدد ریشه در چند جلسه انجام می شود؟

گاهی درمان مجدد ریشه ممکن است نیاز به دو جلسه مجزا داشته باشد، اگرچه دربسیاری از موارد در یک جلسه تکمیل می شود. از آن جایی که پروسه درمان مجدد ریشه نسبت به عصب کشی اولیه پیچیده تر است پیش بینی قطعی تعداد جلسات امکان پذیر نیست و همیشه قبل از شروع درمان مجدد ریشه احتمال نیاز به جلسه دوم در نظر گرفته می شود.
در مطب ما افزایش تعداد جلسات درمان به هیچ عنوان تاثیری بر هزینه ی دریافتی از شما ندارد و فارغ از تعداد جلسات هزینه های درمانی که در جلسه ی مشاوره خدمت شما توضیح داده شده است تغییری نخواهد کرد.

چرا درمان مجدد ریشه نیاز به تزریق بی حسی دارد؟

اگرچه درمان مجدد ریشه بر روی دندانی انجام می شود که قبلا عصب کشی (یا همان درمان ریشه) شده و رگ های خونی و اعصاب از فضای داخلی ریشه ها خارج شده است، اما دقت داشته باشید که همچنان در فضای اطراف ریشه یعنی در استخوان و لثه گیرنده های حسی و اعصاب فراوانی وجود دارند و در صورت عدم استفاده از بی حسی، هنگام استفاده از ابزارهای مختلف درمان در مراحل کار درجاتی از درد تجربه خواهد شد. پس تزریق بی حسی ضروری و الزامی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

مطالب جدید

محبوب ترین مطالب

دسته بندی مطالب

دسته‌ها

keyboard_arrow_up